Eilen kettu koki yllätyksen. Tuli poikasista nuorin kylään ja kuinka ollakaan tuli puhe vanhasta keinutuolista. Eikös vain keinutuoli kumolleen ja kettu polvilleen. Oho! pääsi ketulta. Keinutuolin pohjassa oli ketun papan kirjoitus. Keinutuoli oli määrä lähettää sodan jaloista Köyliöön, eli tulevaan evakkopaikkaan. Onneksi ei tarvinnut lähettää. Ei tiennyt kettu mitä sukuperintöä kolossaan pitää.

Me kulutamme ja heitämme pois. Mikä on vanhempaa kuin viisikymmentäluvulta me monesti pidämme, mutta nuorempi kaatopaikalle mennä saa. Teatteriajoilta kettu muistaa monta tapausta, jolloin kettu kulissikierroksilla puhui vanhojen tavaroiden tarpeesta teatterissa. Kerrankin kettu kertoi eräälle automiesporukalle kuinka kuukausi sitten mietittiin mistä löytyisi vanhoja tupakanholkkeja ja eikös silloin eräs setä innostunut kertomaan , että hän oli sodan ajoilta saakka säilyttänyt vanhoja tupakka-askeja ja holkkeja ja viime viikolla heittänyt ne roskikseen. Erääseen näytelmään olisi tarvittu muovisia maitopusseja. Mitenkä on käynyt? Rouvat ovat leikannet ja virkanneet ne matoiksi ja ties miksi, mutta ei niitä taida olla enää kuin kaksi; yksi Valion museossa ja liekö yksi Heurekassa. Jos kenellä kotona vielä on moinen ihme niin kiireesti ketulle ilmoittamaan.

Kettu on monesti miettinyt miten esine on sidoksissa henkilöön. Kun yhteys katoaa niin esineen henki kuolee. Tärkeäkin esine, taulu, ryijy tai jokin muu vastaava alkaa elää uutta elämää. Jos alkaa. Ketulla on maaseudun kolossa eräs vanha ikoni. Kettu pelasti sen kirpputorikamaluudesta. Eräs emigranttiperhe oli ikoni mukanaan paennut heikkoja jäitä pitkin  Venäjältä vallankumouksen jaloista. Ikoni oli varmasti merkinnyt paljon tälle perheelle, mutta mitenkä se lieneekään joutunut maailman turuille. Ei se ikoni mikään harvinaisuus ole, mutta sen merkitys pakomatkan aikana on varmasti ollut hyvinkin koskettava. Jospa kettu saisi ikonin puhumaan. Kertomaan millaiset kädet ovat sen maailmaan saattaneet. Mitä tapahtui emigranttiperheelle. Ehkäpä eräänä päivänä ikoni raottaa salaisuuttaan.

Sitä odotellessa,

Tsemppiä kaikille!