Eilen kettu huomasi myöhään, että olit tullut puhelu Ranskasta kännykkään. Laittoi heti ketulle mietintänmyssyn päähän. Ei ole kulunut kuin vajaat neljä kuukautta, kun kettu sai suruviestin perheeltä. Kirjoiteltu on, mutta ei puhelimessa puhuttu. Kettu on katsonut korrektiksi olla häritsemättä vanhempia ja on odottanut sieltäpäin puhelua. Nyt se on tullut. Jääkö kettu odottamaan toista yhteydenottoa? Ei tienkään. Nyt kettu tietää, että on aika puhua. Mitenkä kettu aloittaa puhelun? Kuten tavallisesti. Comment allez-vous? Ei todellakaan. Miltä ketusta tuntuisi, jos surun keskellä joku heittäisi. No mitä ketulle kuuluu? Tuskin kettu vastaisi; ca va bien.

Omassa tuttavapiirissä, omassa kulttuuriympäristössä meillä on jo äidinmaidosta saatu tietyt käyttäytymismallit. Toisessa kultuuriympäristössä ne eivät saata päteäkään. Euroopassa me vielä suht koht pärjäämme, mutta annas olla kun menemme kauemmaksi. Tietämättämme saatamme aiheuttaa hämmennystä. Vaikka kettu tuntee perin juurin ranskalaisperheen, on asunut perheessä ja ketun perhe on viettänyt monia juhlia siellä ja perhe vieraillut ketun kotona niin siitä huolimatta me emme sinuttele. Sinuttelu ei tulisi kuuloonkaan. Sinuttelu tuntuisi suorastaan moukkamaiselta.

Entä kun kettu menee turkkilaiseen perheeseen vierailulle. Kävisikö siellä sinuttelu? Ei todellakaan. Kun ketun piti erään pienen jutun takia mennä Ankarassa sairaalaan ja käsi laitettiin lastaan niin arvatkaapa mitä tapahtui illalla kello yhdentoista jälkeen, kun kettu palasi sairaalasta. Vastassa oli turkkilainen ystäväperhe toivottamassa pikaista paranemista! Oli tuotu pikkuherkkujakin. Kettu kysyy vain milloin suomalainen perhe menee toivottamaan naapurille pikaista paranemista? Onnekeksi kettu tiesi sen verran turkkilaisesta kulttuurista ettei lainkaan hämmästynyt. Me monesti pidämme omaa kulttuuriamme parhaana. Onko asia todella näin? Olisiko meillä toisilta kansoilta opittavaa? Kettu ei oikein ymmärrä sinuttelulla mässäämistä. Tuntuu oudolta, kun puhelin soi ja sieltä kuuluu nuori pojan ääni; sinulla näyttä olevan meidän liittymä. Sopisiko että laittaisimme sinulle lisää herkkuja? Tuossa vaiheessa kettu kysyy; anteeksi kuka te olette? Olemmeko tavanneet aikaisemmin?

Näissä merkeissä,

Tsemppiä kaikille!