Viimeaikoina kettu on viettänyt aikaa El Pais sanomalehden parissa. Samalla sitä on tullut verranneeksi Hesaria ja El Pais lehteä. Suuri on ero. Ei vain lehtin koolla vaan myös sisällöllä. Kovin tuntuu Hesari "kylälehdeltä" El Pais lehteen verrattuna. Hesarissa kirjoitellaan kaiken maailman mönkijäonnettomuuksista ja veljenkumminkaiman kosioretkistä, mutta analyyttinen kirjoittelu maailman tapahtumista puuttuu lähes kokonaan. Onkohan syynä se, että Hesarin toimittajat taitavat tulla suoraan oman lehden toimittajakoulusta.

Kettu on suorastaan nauttinut lukiessaan El Pais`n kulttuurisivuja. Laajoja kirja-arvosteluja ja kirjailija haastatteluja. Nyt kettu innostui niin Bernardo Atxagan kirjasta Siete casas en Francia niin, että aikoo hankkia kirjan. Saman kirja-arvostelun perusteella kettu varasi George Orwellin kirjan Katalonia, Katalonia Taisto Niemisen suomentamana. Varmaankaan Siete Casas en Francia ei ole hauskaa luettavaa, mutta varmasti ajatuksia herättävää. Kirja kertoo kuningas Leopoldo II Congon politiikasta. Kauheuksista, joita orjuutettu kansa on saanut kokea.

Joku saattaa ihmetellä ketun lukuhurmaantumisesta. Saapihan sitä ihmetellä. Ei ole pahitteeksi saada tietää mitä valkoinen väki on tehnyt. Satuu olemaan myös niin niin, että suomalaiset lehdet eivät paljoakaan kerro latinalaisen amerikan tapahtumista ja kun saa sellaisia lehtiä käsiinsä, joista huomaa että muuallakin eletään sitä innostuu ihan oikeasti. Meillä suomalaisilla tahtoo olla sellainen usko, että meillä vain osataan. Muut ei ole mitään. Kettua huvittaa eräs tyyppi, joka puhuu totuutena että erään maan kansalaiset ovat kovin sottaisia. Kettu kysymään, että koska olet käynyt. No en ole käynyt, mutta eräs taksikuski tietää yhden tyypin, joka on maassa vieraillut. Että sillä lailla. Tuonkin tyypin kannattaisi lukea enemmän ja luulla vähemmän.

Niin vielä tuosta El Pais lehdestä. Esim. lauantain 25.3. lehdessä on 63 sivua. Muutamia mainoksia. Hinta 1.10 eur. Miten on mahdollista, että lauantain 18.4 Hesari, jossa on 64 sivua kaikkiaan on 19 täyttä sivua mainoksia + hyvin paljon paljon puolen sivun mainoksia maksaa 3 eur? Lehden sisältö El Pais lehteen verrattuna on kuin lukisi toimittajaharjoittelussa olevien peruskoululaisten kirjoituksia.

Muuten Oopperassa taas tapahtuu. Hyllytetyille taiteilijoille löytyikin ihan päärooleja! Ooppera ei olisi ooppera ilman oopperaa.

Näissä merkeissä,

Tsemppiä kaikille!