Yli satamiljoonaa kertaa. Ihan totta. Niinkö monta kertaa kettu on erehtynyt veikkaamaan väärää hevosta? No ei ihan. Yli satamiljoonaa kertaa ovat ihmiset netissä kuunnelleet Susan Bolyea ja lukumäärä yhä vain kasvaa. Ei ihme. On siinä aivan eriomainen laulaja. Ketun tuli taas kerran mieleen miten paljon erilaisia kykyjä jää piiloon olosuhteiden takia. Se ei koske ainoastaan artisteja vaan henkilöitä eri aloilta. Olisi mielenkiintoista tietää miten aikojen kuluessa erilaiset lahjakkuudet moninen joukosta ovat päässeet esille. Minkälaisista perheistä ovat lähteneet ja millaisissa olosuhteissa kasvaneet. Varmaankin monia keksijöitä on pidetty kylähulluina. Miten kävi esimerkiksi Galileo Galilein?

Onneksi Suomessa nyt on peruskoulu. Kuinka sitä kuusikymmentäluvulla monet vastustivatkaan. Sanottiin tasapäistävän koko kansan. Mikä on tulos? Eri puolelta maailmaa tullaan katsomaan Suomen hienoa koulusysteemiä. Vasta viime viikolla tuli taas tulos, jossa suomalaiset koululaiset yhdessä uusseelantilaisten kanssa olivat maailman parhaita luonnontieteen alalla. Se siitä tasapäistämisestä. Tosin sen verran kettu vetää takaisin, että lahjakkaille oppilaille pitäisi olla jo ala-asteella mahdollisuus saada monipuolisempia tehtäviä kuin muiden oppilaiden. Muuten sitä moni tuleva kyky tuppaa turhautumaan.

Suomessa on varmasti tälläkin hetkellä lukuisia susanboyleja, mutta piilossa vaan pysyvät. Se on tuo luterilainen kasvatus. "minä vaivainen oon mato matkamises maan". Koska turha vaatimattomuus meistä katoaa? Vaikka suomalaiset opiskelevat kieliä lähes eniten maailmassa niin vaikenemisessa vieraassa kieliympäristössä suomalaiset ovat mestareita. Mistä se johtuu? Jos minä teen jonkun virheen kai sitä ajatellaan. Voi hyvät hyssykät sanoo kettu. Virheitä voi sattua. Kettu tietää erään tapauksen, kun piti saada puuttuvat lusikat pöytään niin tuli korillinen sitruunoita. 

Voi, voi tätä maailmaa. Toiset ovat vaatimattomia toiset eivät nimeksikään. Nyt aivan liian moni haluaa Idols tähdeksi. Muuten ihan hyvä, mutta edellytykset vain puuttuvat. Ota tästä kaikesta sitten selvää.

Näissä merkeissä,

Tsemppiä kaikille!