Aika sisäkutoista on suomalainen tiedonvälitys. Mistä löytyisi mesenaatti hyvälle lehdelle tai televisiolle? Entä olisivatko suomalaiset valmiita ylittämään rajoja? Onko käynyt niin, että meidät on vuosikymmeninen mittaan opetettu kuuntelemaan yhtä totuutta ja uskomaan, että me olemme maailman napa? Television, radion ja sanomalehtien ei tarvitse edes miettiä aihepiiriensä laajentamista, kun maksajat eivät sitä vaadi. Maakuntaradioiden ohjelma-aikojen lisääminen yhä vain käperryttää suomalaiset sisäsiittoisimmiksi tiedonvälityksessä. Yhdellä totuudella kansaa on helppo hallita. Hesari se vasta yliveto on. Sensuuri toimii. Ketun ymmärtämyksen mukaan yleisönosastoon ei päästetä yhtään hallitusta arvostelevaa kirjoitusta. Kirjoittelun pitää olla katupöy- ja metronselkänojatasoa. Voi hyvät hyssykät sanoo kettu, kun vertaa Le Monden, Figaron tai El Pais lehtien yleisönosastoja Hesarin vastaavaan. Sen kettu vielä ymmärtää jos kysymyksessä olisi hallituspuolueen virallinen äänenkannattaja, mutta puolueettomana itseään pitävän lehden sitoutumista hallitukseen kettu ei ymmärrä. Kettu epäilee, että se on tietynlaista suomettumista. Parasta on olla hajuton  kuin käytetty saunavasta. Ilmoituksilla se suuri lehtikin elää. Kettu melkein pihlajanmarjoilla.

Tietyllä tavalla kettu ihailee ranskalaista elämänmenoa. Siellä ollaan valmiina nousemaan barrikaadeille heti, kun siihen on aihetta ja aina ei tarvitse kovin suurta tarvetta ollakaan. Lehdistö kirjoittaa muustakin  kuin pelkästään Ranskan asioista. Radioitten eri kanavilla käydään mielenkiintoisia keskusteluja. Keskustelut eivät ole yhden rubenin varassa. Sitä kettu ei kuitenkaan kannata, että kaikessa Ranskasta oppia otetaan. Kävelkööt tehtaiden johtajat vapaina, kuten tähänkin saakka ja älköön yhtäkään johtajaa kanamunilla pommitettako. Sanan säilä kuitenkin heilukoon ja vinhaan.

Hups sanoo kettu. Nyt karkasi juttu käsistä. Ihan Italiaan tulee poikettua vaikka ei tarkoitus ollutkaan. Sieltä ei pidä mennä oppia ottamaan, ainakaan Berlusconista. Nyt kettu sai ajatuksen. Jokaisen suomalaisen pitäisi lähettää Berlusconille kirkkoaiheinen postikortti. Mielellään vieläpä puukirkkoaiheinen. Kettu ainakin lähettää. Ei varmaan  olisi pahitteeksi lähettää myöskin mämmikortti. Siinäpä se. Arkkitehtuuria ja suomalaista ruokaa tulisi samalla mainostettua.

Kettu matkaa vielä Espaniaan. El Pais lehdessä oli todella seikkaperäinen ja mielenkiintoinen artikkeli. Kerrottiin Buenos Airesissa olevan ooperattalo Colónin remontista. Talossa on kuulema maailman paras akustiikka. Peräti Caruso ja Maria Callas ovat talossa mielellään esiintyneet juuri hyvän akustiikan takia.Talo on valmistunut  v.1908. Tuohon opperataloon kettu haluaa vielä kerran tutustua.

Mistä kirjoittaa suomalainen lehdistö? Seinäjoen tangomarkkinoista. Peräti Yle on lähtenyt siihen hössötykseen mukaan. Ehkäpä se kertoo suomalaisen kulttuurin tilasta. Muu lehdistö Hesari mukaan lukien tanssii tähtien kanssa.

Näissä merkeissä,

Tsemppiä kaikille